Unde este Sri Lanka?

0
1502
Unde este Sri Lanka

Unde este Sri Lanka?

Uita uite in imaginea de mai jos:

Unde este Sri Lanka

Informatii generale:

Suprafata este de 62.525 km

Pana in anul 1972 era denumita Ceilon.

Este republica prezidentiala.

Capitala este Colombo, cel mai mare oras si totodata, principal port din Sri Lanka. Este de asemenea si un centru comercial si financiar.

Moneda: Rupia Singhaleza

Localizare:

Sri Lanka (Republica Democratica Socialista a Sri Lankai) sau “Paradisul din Oceanul Indian” este o tara insulara ce se gaseste in Sudul Asiei, in Oceanul Indian. Ea are urmatoarele tarmuri: Golful Bengal (est), Oceanul Indian (sud, vest), Stramtoarea Palk (nord-est)-ce o separa de India si superficiul insular – Podul lui Adam.

Curiozitati:

– Sri Lanka este constituita din 25 de districte grupate in provicina noua.

– In Sri Lanka se afla vechile capitale Anuradhapura (templele budiste). Thuparamaya, Ruwanweli.

– Unul dintre cei mai batrani copaci din lume – Jaya Sri Maha Bodhi (varsta estimata este de 2300 ani). El se afla la 200 km de capitala Sri Lankai.

– Plantatiile de ceai au fost aduse de englezi din China (in 1824), iar in zilele noastre Sri Lanka este unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de ceai de pe glob.

– In Sri Lanka sunt mai multe femei decat barbati.

– Popor superstitios, nu se casatoresc daca astrograma nu iese ca la carte.

– Religia predominanta este budista. Nu mananca carne, peste si celebreaza luna plina (deoarece de luna plina s-a nascut Buddha, de luna plina a cunoscut iluminarea si de luna plina a si murit).

– In anul 2004, 30.000 de oameni au murit si alti 500.000 si-au perdut casele din cauza Tsunamiului, care a fost anuntat prin radio.

– Sri Lanka este un mare producator de scortisoara (al treilea dupa Indonezi si China)

– De mai bine de 25 de ani, insula a fost martora unui conflict sangeros referitor la tensiunile etnice dintr majoritatea singhaleza si minoritatea tamila. Acest razboi a luat sfarsit in 2009, atunci cand s-au deschis si granitele pentru turisti.

– Scolile sunt in functie de sex, adica nu exista scoli mixte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here