De ce sughitam?

0
320
de ce sughitam?

De-a lungul timpului, oamenii s-au intrebat de ce sughitam. De asemenea, au aparut si numeroase raspunsuri, unele mai plauzibile, altele mai putin. De exemplu, in trecut, oamenii credeau ca sughitul este un puseu de crestere al copiilor. In zilele noastre, oamenii nu cred in astfel de raspunsuri si de aceea, se intreaba de ce apare sughitul.

De ce apare sughitul?

Sughitul apare din cauza unei perturbari la nivelul cailor nervoase, care leaga creierul de diafragma. Acest lucru explica de ce apare, de exemplu, in timpul unor stari emotionale sau atunci cand apar schimbari de temperatura.         

Sughitul poate sa apara si dupa ce o persoana inghite prea mult aer sau mananca prea repede, prea mult. Poate sa apara si atunci cand o persoana bea alcool sau este agitat, nelinistit.

Cum se manifesta?

In momentul in care diafragmul (muschiul situat intre plamani si stomac), se irita, incepe sa se contracte si provoaca spasme musculare. Astfel, fiecare contractie este urmata de o inchidere brusca a corzilor vocale, care produce sughitul.

Diafragmul functioneaza aproape intotdeauna perfect. Atunci cand o persoana inhaleaza, diafragmul se lasa in jos pentru a ajuta la patrunderea aerului in plamani. Atunci cand o persoana expira, diafragmul se relaxeaza, iar aerul este aliminat din plamani prin intermediul nasului si al gurii.

Uneori, diafragmul se irita, iar in acel moment se lasa in jos sacadat, persoana trage aer brusc in piept. Cand aerul inspirat in graba loveste corzile vocale, ele se inchid brusc si astfel apare sughitul.

Cat dureaza?

Sughitul dureaza in mod normal, cateva minute. Sughitul persistent, dureaza timp de mai multe zile si poate indica unele probleme medicale, care trebuie cercetate.

Sughitul obisnuit, care dureaza mai putin de 48 de ore, apare atunci cand o persoana:

– Bea bauturi carbogazoase;

– Consuma prea mult alcool;

– Mancam prea mult;

– Are o stare euforica, agitata;

– Este stresata emotional;

– Inghite aer in timp ce mesteca guma sau mananca bomboane;

Sfaturi pentru a scapa de sughit:

– Tine-ti respiratia si numara pana la 10

– Bea 10 inghitituri mici de apa

-Lasa-te luat prin surprindere sau speriat de cineva (unul din cel mai cunoscut remediu)

Sursa imaginii : freepick.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here