De ce intarzie menstruatia?

0
1966
De ce intarzie menstruatia?

Menstruatia reprezinta o sangerare vaginala, care apare la femei si produce schimbarea de la fata, la femeie. Menstruatia nu apare la o varsta anume, ci diferit, in functie de fiecare femeie.

Sunt persoane carora le vine la o varsta necoapta, cum ar fi varsta de 10-13 ani, dar si persoane carora le vine tardiv, pe la 18-20 de ani. In ultimii ani, menstruatia a inceput sa apara tot mai devreme, grabind maturizarea fetelor si totodata, adaugand o responsabilitate la care nu pot renunta.

In momentul in care apare menstruatia este momentul in care o femeie poate  concepe copii. Menstruatia dureaza pana in jurul varstei 45-50 de ani, unde va incepe perioada de menopauza (ceea ce inseamna ca nu vor mai fi sangerari si nu se mai pot concepe copii).

Perioada menstruatiei difera de asemenea, ea poate dura 4, 5, 7, chiar si pana la 8 zile. Simptomele menstruale apar diferit la fiecare femeie si de asemenea, in diferite zile. De exemplu, sunt femeie care prezinta dureri in zona ovarelor, a spatelui, sangerari abundente in primele zile ale menstruatiei, dar si femeie care prezinta in ultimele zile. Sunt unele femei care au sangerari mai abundente sau unele care au sangerari slabe.

Daca inante femeile se chinuiau cu vata sau hartie, acum au aparut pe piata tampoanele care se aplica usor si difera in functie de preferinte: sunt tampoane de zi, dar si de noapte. Alta metoda si care se aplica (recomandabil) doar femeilor care si-au inceput viata sexuala, sunt OB-urile, care se aplica in interiorul vaginului si absoarbe cantitatea de sange. Parerile sunt impartite in privinta metodelor de absortie a sangelui, dar multe persoana prefera tampoanele.

De ce intarzie menstruatia?

O problema importanta este intarzierea menstruatiei, care poate aparea din multe cauze:

1. Sarcina

Daca intarzie menstruatia, poate sa fie vorba despre o sarcina, fie surpriza, fie planificata. Majoritatea femeilor se gandesc prima oara la acest motiv, dar pentru a scapa de griji pot face un test care sa le confirme sau sa le infirme banuiala.

Rare ori, pe timpul sarcinii menstruatia poate sa apara in mod regulat si la acelasi interval de zile.

2. Menopauza

Asa cum am mentionat si mai sus, atunci cand intervine menopauza, se opresc sangerarile lunare. In mod normal, femeile se gandesc doar la dezavantajele pe care menstruatia le are si uita de cele benefice. Menstruatia fluidizeaza sangele din corp si atat timp cat curge, femeia se curata si scapa de “tot sangele acela rau din corp”. In momentul in care apare menopauza, lipsa sangerarii poate duce la formarea cheagurilor de sange sau chiar la atacuri cerebrale.

3. Calculele gresite

Menstruatia , in medie, dureaza cam 28 de zile. Dar, uneori, aceasta perioada nu se respecta si pot exista cicluri mai scurte sau mai lungi. Poate venii regulat, la fel ca in aceeasi luna sau cu timpul se poate deregla (ceea ce necesita consultarea unui medic specialist).

4. Medicamente

Intarzierile lunare pot aparea si din cauza administrarii unor medicamente. De fel, este bine sa consultati medicul specialist care sa va informeze cu privire la medicamente, daca va poate afecta perioada de menstruatie sau nu.

5. Frigul

Cu frigul se confrunta toata lumea, dar atunci cand vine vorba despre menstruatie, multe femei se confrunta cu o sensibilitate la rece la cald, depinde de femeie. Menstruatia poate intarzia si din cauza faptului ca “mai umbla desculte pe gresie”, “nu poarta sosete pe sub tenesi”. Toate acestea se resimt si pot duce la intarzierea menstruatiei.

6. Diverse afectiuni

O boala neasteptata, care poate fi temporara sau permanenta. Chiar si o banala infiectie urinara poate duce la intarzierea menstruatiei daca nu este tratata din timp.

7. Stresul

Stresul poate viza mai multe aspecte ale vietii si nu exista om care sa nu fi fost stresat macar o data in viata. La femei, stresul poate sa fie una din cele mai frecvente motive ale intarzierii ciclului. Stresul poate sa fie atat de puternic incat sa duca la dereglari hormonale si menstruatia sa apare mai tarziu. Sunt femei carora le intarziere chiar si doua luni, dar important e sa isi pastreze calmul si sa fie pregatite oricand.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele intarzierii menstruatiei si indiferent de acestea, sfatul specialistilor in domeniu este sa mearga la un consult ginecologic. Intarzierea menstruatiei poate ascunde diferite aspecte importante, cum ar fi: menopauza precoce, afectiuni in sfera genitala sau multe altele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here