Cum se manifesta meningita?

0
300
cum se manifesta meningita?

Cum se manifesta meningita?

Meningita este o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Ea poate aparea atat de la adulti, cat si la copii, iar in unele cazuri poate sa pune viata in pericol daca nu este tratata in timp. Totodata, exista si cazuri in care meningita nu necesita tratament si se vindeca de la sine. In cazul in care se suspecteaza o meningita este indicat sa mergi sa vezi un doctor deoarece tratamentul precoce poate preveni aparitia complicatiilor.

Este important de stiut faptul ca meningita este: bacteriana, virala,fungica.

Meningita bacteriana este cauzata de diverse tipuri de bacterii. Cele mai comune tipuri de infectii sunt provocate de meningococ, pneumococ etc. Infectia poate sa apara in alta parte a organismului si dupa sa se raspandeasca la meninge, bacteriile patrunzand in sange si ajungand la maduva spinarii, unde determina meningita bacteriana acuta.

Meningita bacteriana este contagioasa si este cea mai periculoasa din toate tipurile. Ea se poate raspandi prin stranut si necesita ingrijiri medicale imediata deoarece poate sa cauzeze daune permanente ale creierului sau a alor parti ale corpului in numai cateva ore, septicemie sau chiar deces.

Meningita virala apare mai des decat cea bacteriana, insa este mai blanda si trece fara tratament. Ea poate sa fie cauzata de virusuri precum enterovirusuri: virusul herpes simplex, virusul urlian (care provoaca oreion), HIV, precum si alte virusuri. Persoanale care contacteaza acesta forma de virus se recupereaza repede, doar daca se prezinta la un control medical si primeste tratamentul necesar. De retinut faptul ca meningita virala poate sa aiba complicatii la persoanele care un sistem imunitar slabit si la bebelusii mici de doar o luna.

Meningita fungica nu este la fel de comuna ca cea bacteriana sau virala si nici nu este contagioasa. Ea apare in urma unei infectii fungice care se dezvolta in alta parte a organismului si se raspandeste la creier si mavusa oasoa. Cele mai afectate persoane sunt persoanele care au un sistem imunitar slabit sau cele care sufera de cancer sau sida. Daca nu este tratata corespunzator cu medicamente antifungice poate pune viata in pericol.

Simptome

Un simptom tipic meningitei este o eruptie de pete, ca o iritatie. Daca presati partea laterala a unui pahar curat peste pete si ele nu dispar, este cel mai probabil un semn al septicemiei si trebuie sa mergeti urgent la medic.

Simptome:

– Febra

– Stare de rau

– Dureri de cap

– Respiratie accelerata

– Maini si picioare reci

– Confuzie

– Somnolenta

– Convulsii

In cazul bebelusilor:

– Refuzul mancarii

– Agitatie

– Dezvoltarea unui loc moale in crestetul capului

– Strigate si plans neobisnuite

Tratament

Persoanele care au meningita vor fi internate in spital pentru a efectua teste si a lua tratament. De asemenea, pot fi efectuate mai multe teste pentru a confirma diagnosticul si a verifica daca boala este rezultatul unei infectii virale sau bacteriene. Aceste teste pot include: Examen fizic, Test de sange, O punctie lombara (o proba de lichid din coloana vertrebrala verificata pentru bacterii sau virusi), O tomografie computerizata (CT).

Asa cum am mai mentionat meningita bacteriana poate fi foarte grava, astfel, tratamentul cu antibiotice incepe inainte ca diagnosticul sa fie confirmat si este oprit daca apoi testele arata ca boala este cauzata de un virus.

Este recomandat tratamentul administrat in spital pentru toate tipurile de meningita bacteriana pentru ca infectia poate provoca probleme foarte grate si necesitata o monotorizare continua si atenta. Tratamentele includ:

– Antibiotice administrate pe cale intravenoasa;

– Fluide administrate intravenos pentru a preveni deshidratarea;

– Oxigen prin masca (daca exista probleme de acest tip);

– Medicamente pe baza de steroizi (pentru a reduce oricare inflamari din jurul creierului)

Timp – Tratamentul poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de cazuri.

Daca este vorba despre o meningita usoara, virala, atunci pacientul poate sa fie tratat acasa, simptomele disparand in 7-10 zile. Astfel, in acest caz sunt recomandate: odihna, analgezice si medicamente anti-emetice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here