Cum se manifesta gripa?

0
265
Cum se manifesta gripa?

Gripa este o afectiune respiratory contagioasa, provocata de diversi virusi gripali. Poate avea consecinte moderate pana la consecinte sevedere, conducand uneori chiar la deces. Gripa se diferentiaza de raceala prin faptul ca debuteaza brusc si violent, in timp ce simptomele racelii cresc gradul.

Perioada de incubatie variata intre 1 si 4 patru zile. Adultii pot infecta alte persoana inca de dinaintea debutului simptomelor (mai exact cu o zi ca simptomele sa se manifeste). Perioada de contagiozitate este de la 5 la 7 zile de la debutul simptomelor, dar poate sa depasesca o saptamana in cazul persoanelor, in special copii mici (pana in 5 ani) si la persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit.

Gripa este caracterizata, asa cum am mentionat si mai sus, prin debutul brusc al semnelor si al simptomelor, precum: febra, mialgie, cefalee, stare generala de rau, tuse neproductiva, dureri de gat si rinita.

Persoanele care au grija manifesta urmatoarele simptome: febra, tuse, durere in gat, nas infundat, dureri musculare, dureri de cap, oboseala, varsaturi si diaree (numai in cazul unor persoane, aceste simptome sunt intalnite mai des la copii) etc.

Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de varsta pe care o are. Unele persoane sunt mult mai vulnerabile in fata gripei, mai mult, in fata complicatiilor severe cauzate de grija. Acele persoane sunt: persoanele in varsta (cele peste 65 de ani), persoanele indiferent de varsta care sufera de boli cornice – astm, diabet, boli de inima), femeile insarcinate, copii mici (sub cinci ani).

Majoritatea persoanelor care fac gripa se vindeca destul de repede, la cateva zile, la mai putin de doua saptamani. Dar, exista persoane care dezvolta complicatii usoare sau severe, care pot pune viata in pericol daca: Pneumonie virala, Pneumonie viarala, Sinuzita, Otita medie si Exacerbare a bolilor cornice preexistente (ex. Boli de inima, boli pulmonare).

Simptome alarmante la copii – care necesita consult urgent: Respiratie rapida sau probleme de respiratie, piele de culoarea albastra, consumul insuficient de lichide, irascibilitate, febra si eruptii cutanate;

La sugari, semnele alarmante sunt asemanantoare cu cele de sus, dar in plus mai avem: nu poate manca, are probleme de respiratie, nu are lacrimi cand plange.

Simptome alarmante la adulti: Dificultati de respiratie, lipsa de aer, durere in piept, ameteala brusca, confuzie, varsaturi, convulsii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here