Thursday, July 18, 2024
HomeCum?Cum se joaca Macao?

Cum se joaca Macao?

Jocul de Macao este unul din cele mai populare jocuri de carti din toate timpurile. Jocul nu are reguli “oficiale”, de aceea, exista mai multe feluri in care se poate juca, iar acest lucru depinde de la persoana la persoana.

“Macao” este un joc individual, de acea nu se poate juca pe perechi.

Cum se joaca:

– Se joaca cu toate cele 52 de carti din pachet, chiar si cu jokerii (cel negru reprezinta 5 carti, iar cel rosu reprezinta 10 carti)

– Fiecare jucator va primi 5 carti, urmatoarea carte se intoarce cu fata si se plaseaza in mjlocul jucatorilor, iar restul cartilor vor fi puse in teanc pe masa, cu fata in jos. De retinut, cartea intoarsa pe fata nu trebuie sa aiba o functie speciala, ea trebuie sa fie obisnuita.

– Jucatorul care incepe trebuie sa adauge o carte care are acelasi semn cu cartea de jos (exemplu: inima rosie peste inima rosie, inima neagra peste inima neagra) sau poate avea aceeasi valoare (numar sau figura) cu cea intoarsa pe masa ( exemplu: Q de rosu se poate pune peste Q negru)

– De asemenea si ceilalti jucatori pot adauga carti cu acelasi semn, aceeasi culoare, aceeasi valoare ca cea adaugata de jucatorul anterior. De retinut: Daca un jucator are mai multe carti cu acelasi semn sau valoare, poate sa le adauge pe toate sau doar o parte din ele pe masa, toate intr-o singura tura.

– Daca un jucator nu poate sau nu vrea sa puna nici o carte, el va trbuie sa traga din teancul din carti ramase (daca cartea este de acelasi semn, culoare, valoare, figura cu cea pusa anterior jos, poate sa o adauge direct pe masa)

– Daca nu mai sunt carti in jos, in teancul din care se trag carti, atunci se pune deoparte ultima carte pusa pe masa de jucatori si se cartile se intorc cu fata in jos. Acesta fiind noul teanc de carti, care poate fi amestecat sau poate sa isi pastreze ordinea.

– In momentul in care un jucator ramane cu o singura carte in mana, el trebuie sa spuna neaparat, repede, “Macao”, daca nu, acesta va trebuie sa traga 5 carti.

– Castigatorul jocului este cel care ramane primul fara carti in mana. Cand joaca un grup de persoane, cum ar fi 2, 3 sau 4 persoane, ultimul jucator care mai are carti in mana pierde jocul de carti.

Asa cum am mentionat mai sus, exista carti cu functii speciale:

2 si 3 – Daca un jucator plaseaza un 2 sau un 3, urmatorul jucator trebuie sa traga doua sau trei carti.  De asemenea, jokerul intra in aceasta categorie, daca un jucator plaseaza un joker negru, urmatorul jucator trebuie sa ia cinci carti, iar daca plaseaza un joker rosu, urmatorul jucator trebuie sa ia 10 carti.

Jucatorul care plaseaza un as, de orice figura, poate sa schimbe cartea in orice doreste.

4 – Urmatorul jucator trebuie sa stea o tura. Se pot plasa toate cartile de 4 si urmatorul jucator poate sta chiar 4 jocuri.

7 – Aceasta carte poate sa stopeze “o umflatura” (de exemplu: daca unul dintre jucatori ii da urmatorului sa traga 2 sau 3 carti, acesta poate folosi cartea 7 pentru a stopa. Din pacate, nu se prea mai utilizeaza in ultimul timp, deoarece mareste durata jocului.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments