Cine a scris romanul “Morometii”?

0
439

Romanul Morometii a fost scris de Marin Preda (5 august 1922 – 16 mai 1980) cuonoscutul romancier, novelist. traducator, politician communist s-a nascut in satul Silistea-Gumesti. De asemenea, a fost unul dintre cei mai importanti scriitori romanii din perioada postbelica. Alte romane ale autorului: “Cel mai iubit dintre pamanteni” (1980), “Delirul”( 1975), “Viata ca o prada” (1977), “Intalnirea dintre pamanturi”(1948).

Cel mai emblematic roman al autorului este “Morometii’, actinea acestuia se intinde pe doua volume: primul aparut in 1955, iar al doilea in 1967. Acest Roman prezinta viata din mediul rural romanesc din periada interbelica si postbelica. In centrul actiunii se afla membri familiei Moromete.

Anul publicarii romanului “Morometii” culmineaza cu un eveniment important din viata personala a scriitorului, la varsta de trezeci de ani o cunoaste la cantina Uniunii Scriitorilor pe Aura Cornu, iubirea vietii autorului. Acestia au avut o casnicie de patru ani. Sotia acestuia dupa o perioda lunga de la despartire il descrie astfel: „Marin era un tip perfect ca om, ca bărbat, ca amant, ca soţ, de un farmec nesfârşit[…]”. (sursa: Monica, Andronescu, Lacrimile lui Marin Preda, „Ziarul Metropolis Codian Cultural, Disponibil la adresa: https://www.ziarulmetropolis.ro/).

Primul loc de munca al autorului a fost la ziarul “Timpul” pe post de corector. Marin Preda a debutat in literatura romaneasca la douazeci de ani in anul 1942 cu schita “Parlitul”, dupa debut isi da demisia de la ziarul “Timpul”, iar in 1943 pleaca in armata. La intoarcerea sa in 1945 obtine postul de corector la “Romania libera”.

Astfel, Marin Preda ramane o personalitate importanta in literatura romaneasca, mai ales in perioada interbelica si postbelica si totodata un om cu o poveste de viata interesanta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here