Cine a scris „Enigma Otiliei”?

0
677

Cine a scris Enigma Otiliei?

Raspuns: George Calinescu

Romanul realist „Enigma Otiliei” spune povestea lui Felix Sima, un tânăr de 18 ani, vine în București la unchiul său Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de medicină. El se indragosteste de frumoasa Otilia Marculescu, care era fata vitrega a batranului. Daca la inceput intre ei s-a stabilit o legatura de prietenie, Felix a inceput sa doreasca mai mult. Otilia, fiind o femeie stilata si stiind ce isi doreste, a ales sa il paraseasca pe Felix si astfel protagonistii au luate pe drumuri separate.

Chiar daca romanul se numeste “Enigma Otiliei”, pe parcurs aflam ca Otilia nu are o enigma, ci ea ca personaj, ca femeie este o enigma. Intitulat initial “Parintintii Otiliei”, George Calinescu a vrut sa sublinize tema paternitatii – prin faptul ca toate personale pot fi considerate intr-un mod sau in altul, parintii lui Felix si ai Otiliei. De asemenea, titlul romanului a fost schimbat la cererea editorilor pentru a atrage interesul cititorilor, astfel accentul romanului este pus pe Otilia, nu pe motivul parinti.

Romanul a fost lansat in anul 1938, de catre autorul roman George Calinescu. Alaturi de Titu Maiorescu si Eugen Lovinescu, autorul George Calinescu a fost considerat unul dintre cei mai important critici literari romani din toate timpurile.

Romanul realist a fost adaptat pentru prima oara in anul 1972 sub numele “Felix si Otilia” de studioul cinematografic Bucuresti.

Curiozitati despre George Calinescu:

1. Calinescu a fost fiul servitoarei Marita, un copil crescut fara tata, care ulterior a ramas in grija unei femei adoptive.

2. Lui George Calinescu nu-I placeau vizitele.