Stiloul a fost inventat de un roman, mai exact, de catre Petrache Poenaru.
Romanul a ramas un nume rasunator in istorie deoarece a inventat un obiect de scris util si revolutionar, folosit de miliarde de oameni.
Scurt istoric
Intre anii 3000 si 2800 i.Hr., pe timpul egiptenilor, atunci cand a fost inventat papirusul, au aparut si primele stilouri. Ulterior, au aparut instrumentele de scris din pene si astfel omenirea a evoluat in acest sens, marcand un pas important.
La inceputul secolului al XIX-lea a fost folosita penita din metal, iar persoanele care foloseau acest instrument inca erau nevoite sa inmoaie obiectul in calimara si sa scrie pana la urscarea cernelii.
In anul 1827, romanul Petrache Poenaru a brevetat primul toc rezervor din lume. Acest instrument a fost inregistrat mai intai la Viena si ulterior, la Paris, sub titulatura “Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala“.
Ulterior, stiloul a fost perfectionat de catre Brissant si Coffin in anul 1863 si apoi in 1864, de catre Watterman.
Despre Petrache Poenaru
Petrache Poenaru – mathematician, inventator, pedagog si inginer.
El s-a nascut pe 10 ianuarie 1799, in judetul Valcea, provenind dintr-o familie de boieri. Si-a facut studiile secundare la scoala de la Biserica Obedeanu din Craiova, iar dupa terminarea studiillor a lucrat la cancelaria Episcopiei din Ramnicu Valcea, ulterior predand limba elena la Scoala Mitropoliei din Bucuresti.
A avut o tinerete zbuciumata. A facut facultatea la Craiova si a fost sustinatorul Revolutiei lui Tudor Vladimirescu, pe care l-a impresionat prin inteligenta sa, oferindu-i inventatorului un post de secretar. Astfel, cat acesta a fost in preajma lui, a tiparit primul ziar romanesc “Foaia de propaganda”, iar dupa spusele unor martori din vremea respective, inventatorul ar fi realizat drapelul tricolor – rosu, galben si albastru, care a fost preluat de catre revolutionari si va deveni simbol si drapel national al Regatului Romaniei in anul 1881.
In anul 1921, dupa infrangerea revolutiei lui Tudor Vladimirescu, Poenaru fuge din tara, cu ajutorul unei burse, la Berlin, ulterior refugiindu-se la Paris unde studiaza politehnica.
Pe langa faptul ca este cunoscut drept inventatorul primului stilou, Poenaru a fost si primul roman care a mers cu trenul. Dupa cateza saptamani de la lansarea rutei feroviare, Liverpool-Manchester, in 1830, inventatorul si-a achizitionat un bilet.
Se reintoarce in tara si se implica in sistemul de invatament si conducerea politica din aceea vreme, devenind seful Ministerului de Externe. Dupa anul 1859, Petrache Poenaru ajunge in anturajul lui Alexandru Ioan Cuza – datorita implicarii in masonerie.
In anul 1870 este incununat, datorita activitatilor sale si implicarii in invatamant, devenind membru al Societatii Academice Romane.
Petrache Poenaru se stinge din viata in anul 1875, la varsta de 76 de ani.
In 1850, orasul Birmingham producea jumatate din penitele lumii.
Stilourile cu penita de aur nu sunt un moft – cu timpul, acestea devin mai flexibile si se „inmoaie”, adaptandu-se stilului tau caligrafic.