Tuesday, July 16, 2024
HomeCine?Cine a fost William Shakespeare?

Cine a fost William Shakespeare?

Cine a fost William Shakespeare?

William Shakespeare a fost fost cel mai mare dramaturg din toate timpurile, fiind numit “poetul national al Angliei”. El este cunoscut pentru lucrarile sale indragite in intreaga lume, dar viata lui a fost invaluita in mister, cunoscandu-se putine lucruri despre el.

Potrivit unei inregistrari vechi a bisericii, un William Shakespeare a fost botezat la Biserica Sfanta Treime din Stratford-upon-Avon in data de 26 aprilie 1564. Astfel, data aproximata de nastere a dramaturgului ar fi 23 aprilie 1564.

Parintii lui au fost John Shakespeare, negustor de piele, si Mary Arden. El a mai avut 2 surori mai mari (Joan si Judith) si trei frati mai mici (Gilbert, Richard si Edmund).

Pe 28 noiembrie 1582, William (18 ani pe atunci) s-a casatorit cu Anne Hathway, care avea 26 de ani, iar la momentul acela ar fi fost insarcinata. Primul lor copil a fost Susanna, nascuta in anul 1583, iar la doi ani distanta, au avut gemeni – Hamnet si Judith. Din pacate, Hamnet a murit la varsta de 11 ani din cauza necunoscute.

La inceput de cariera, William a atras atentia lui Henry Wriothesley conte de Southampton – caria i-a dedicat prima si a doua poezie publicate, fiind “Venus si Adonis”, publicata in anul 1593 si “Rapirea lui Lucrece”, publicata in anul 1594. Pana in anul 1597, William scrisese si publicase 15 din cele 37 de opere, care au avut mai multe teme principale: tragedii, comedii, istorii etc. Registrele din acea vreme arata ca tocmai cumparase a doua cea mai mare casa din Stratford pentru familia sa.

Piese de teatru:

Tragice – Romeo și Julieta;

Istorii – Henric al VI-lea (părțile I, II și III) , Richard al II-lea și Henric al V-lea, Iulius Cezar;

Comedii – Visul capricios al unei nopți de vară , Negustorul romantic de la Veneția;

Tragicomedii – Cymbeline, Povestea iernii și Furtuna;

Lucrari scrise inainte de anul 1600 – Titus Andronic, Comedia erorilor, Cei doi domni din Verona, Îmblânzirea șoricilor, Dragostea muncii pierdute, Regele Ioan, Veselile vesele ale lui Windsor și Henry V;

Lucrari scrise dupa anul 1600 –  Hamlet, Othello, King Lear și Macbeth. William Shakespeare a murit la varsta de 52 de ani, 23 aprilie 1616, dar mai multi cercetatori sustin ca ar fi un mit. Astfel, Potrivit documentelor bisericii, el a fost inmormantat pe 25 aprilie 1616. El a lasat in Testament majortatea bunurilor sale fiicei sale, Susanna.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments