Cine a fost Roald Dahl?

0
389

Cine a fost Roald Dahl?

Roald Dahl a fost un scriitor britanic, care a scris carti pentru copii, fiind autorul celebrelor lucrari precum: ”Charlie si fabrica de ciocolata” (1964, ulterior ecranizata de doua ori) „Matilda” si „James si piersica uriasa” (1961).
Roald s-a nascut pe data de 13 septembrie 1916, in South Wales, iar parintii acestuia erau norvegieni. Din pacate, la varsta de 4 ani, tatal autorului a murit.
In copilarie, Dahl a primit o educatie timpurie la Scoala Catedralei Llandaff, iar dupa o gluma practicata in acele vremuri, directorul l-a pedepsit asupra, iar mama acestuia a decis sa il mute la un internat britanic, asa cum isi dorise tatal sau. In timp ce autorul a excelat greu ca student, mama lui a droit sa-I plateasca scolarizarea la universitati precum Oxford sau Cambridge. Astfel, raspunsull autorului de atunci, citat in autobografia lui – Boy: Tales of Childhood, a fost: „Nu, multumesc. Vreau sa merg direct de la scoala sa lucrez pentru o companie care sa ma trimita in locuri minunate indepartate, cum ar fi Africa sau China”.
Astfel, dup ace Dahl a absolvit in anul 1932, a plecat intr-o expeditie. Ulterior, acesta s-a angajat la Shell Oil Company, Tanzania, Africa, unde s-a stability pana in anul 1939. Dorind experiente noi, el s-a antrenat in Nairobi, Kenya, pentru a devein pilot de vanatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Din pacate, in urma unui accident aviatic, avut in Alexandria, Egipt, acesta a ramas cu rani grave la craniu, coloanal vertebrala si sold. Acesta a avut o perioada lunga de recuperare si a trebuit sa I se inlocuiasca soldul, printre care si doua operatii pe coloanal. Ulterior a fost transferat la Washington DC.
Operele sale:
Roald Dahl a scris 19 carti pentru copii, din pacate foarte criticate de adulti,chiar daca au fost apreciate de mii de copii.

 1. „James si piersica uriasa” (1961)
  Cariera sa de scriitor incepe in anul 1961, cand publica “James si piersca uriasa” – o carte despre un baiat care se trezeste singur, cu matusile sale rautacioase, ajutorul catorva limbute fermecate de crocodil, va porni in cea mai grozava calatorie, cu cel mai neasteptat mijloc de locomotie si in compania celor mai amuzanti si mai simpatici tovarasi de drum!.
  2.„Charlie si fabrica de ciocolata” (1964)
  Willy Wonka, un om de afaceri solitar si ciudat, s-a inchis singur in fabrica sa fantastica de ciocolata pana in momentul cand elibereaza 5 bilete de aur in ambalajele dulciurilor. Castigatorilor, printre care si baietelul Charlie Bucket, care venea dintr-o familie saraca, li se acorda turul fabricii de ciocolata. De asemenea, criticii l-au acuzat de rasism din cauza personajelor sale Oompa-Loompa.
 2. „Fantastic Mr. Fox” (1970)
  La fel de fantastica ca celelalte operele ale sale, Trei fermieri pleaca in cautoarea vicleanului domnul Fox, care locuieste intr-un copac impreuna cu sotia si familia sa. Autorul a fost inspirit de un fag in varsta de 150 de ani pe care autorul il stia drept “coacul vrajitoarelor”, situate langa casa lui.
 3. „The BFG” (1982)
  Printre numeroasele sale povesti, la fel de impresionanta este si BFG. Ideea centrala a lucrarii este ca un urias stocheaza visele in sticle.
 4. „Vrajitoarele” (1983)
  Un baietel apare la o intrunire a vrajitoarele, in care acestea intentionau sa scape de fiecare copil din Anglia. Astfel, baietelul si bunica acestuia sa lupta cu vrajitoarele pentru a salva copii.
 5. „Matilda” (1988)
  Una din cele mai apreciate carti ale sale este “Matilda”, fiind ultima poveste lunga a lui Roald Dahl si care prezinta povestea unei fetite genial de cinci ani, Matilda Wormwood, care are puteri magice si le foloseste pentru a o ajut pe iubita ei profesoare sa scape de directoarea cruda.
  Filme dupa lucrarile sale:
  In urma povestilor publicate, au aparut adaptari cinematografice:
  „Willie Wonka si fabrica de ciocolata” (1971)
  Aceasta este prima ecranizare a filmlui, ulterior apare cea de-a doua, un remake, cu Johnny Depp in rolul personajului Willy Wonka, lansat in anul 2005.
  „The BFG” (1989, 2016)
  Filmul a avut de asemenea, doua ecranizari, dar foarte apreciat este remake-ul din anul 2016, cel al lui Steven Spielberg.
  „Vrajitoarele” (1990)
  In acest film joaca actrita Anjelica Huston, avand rolul Marii Vrajitoare Inalte.
  „Matilda” (1996)
  Danny DeVito a fost regizorul acestei ecranizari si de asemenea, a fost vocea naratorului.
  „Fantastic Mr. Fox” (2009)
  In 2009, Wes Anderson a regizat acest film animat ciudat, emotionant, despre aventurile domnului Fox, asaltat de ferma (cu vocea lui George Clooney, cu o distributie printre care Meryl Streep (Mrs. Fox) si Bill Murray (Badger).
  Dahl a scris prima sa poveste pentru copii, The Gremlins , in 1942, pentru Walt Disney . Povestea nu a avut un succes teribil, asa ca Dahl a inceput sa scrie povestiri macabre si misterioase destinate cititorilor adulti. A continuat in aceasta directie pana in anii 1950, producand cea mai bine vanduta colectie de povesti Someone Like You in 1953 si Kiss, Kiss in 1959.
  Roald Dahl a fost casatorit cu actrita Patricia Neal, care a castigat un Oscar pentru rolul sau din “Hud” in anul 1961. Casatoria lor a durat 3 decenii si au avut 5 copii, dintre care unul din ei a murit in anul 1962. De altfel, dup ace actrita Patricia a suferit hemoragii cerebrale multiple in anul 1960, autorul a fost alaturi de ea, ajutand-o sa treaca prin lunga recuperare. In cele di urma, cuplul divorteaza in anul 1983. Dahl se casatoreste cu Felicity Ann Crosland, fiind partenera ei pana la moartea sa, in anul 1990.
  Roald Dahl a murit pe data de 23 noiembrie 1990, avand 74 de ani, dup ace a suferit o infectie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here