Cine a fost Printul Philip?

0
281
cine a fost printul philip

Printul Philip, Duce de Edinburgh a fost sotul Reginei Elisabeta a ll a Marii Britanii si membru al familiei Regale Britanice. S-a nascut la data de 10 iunie 1921, in Grecia si a decedat pe 9 aprilie 2021. Cand era doar un copil, familia sa a fost alungata din Grecia. Printul Philip si-a desavarsit educatia in Franta, Gemania si Regatul Unit. La 18 ani, Printul philip s-a inrolat in Marina Regala britanica. In anul 1934 a intalnit-o pe printesa Elisabeta cu care a inceput sa tina legatura prin corespondenta in anul 1939.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, tatal Elisabetei, Regele George al Vl-lea, i-a dat lui Philip binecuvantarea de a se casatori cu Elisabeta. Inainte de oficializa logodnei celor doi in iulie 1947, Philip a renuntat la toate titlurile grecesti si daneze, a adoptat numele de Mountbatten, numele bunicilor materni.

Philip si Elisabeta s-au casatorit pe data de 20 noiembrie 1947. De asemenea, Printul Philip a parasit serviciul militar in anul 1952 cand, la moartea tatalui sau, Elisabeta a devenit Regina.

Regina Elisabeta si Printul Philip au 4 copii: Charles, Print de Wales; Printesa Anne a Marii Britanii; Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex.

Una dintre marile pasiuni ale Printului a fost sportul, a ajutat la imbunatatirea probei de conducere a trasarilor. A fost cel mai in varsta membru de gen masculin din intreaga istorie a familiei Regale Britanice.

Atunci cand Elisabeta a devenit Regina, s-a pus problema numelui casei regale, unchiul Printului Philip, Louis Mountbatten, a susținut numele de Casa de Mountbatten. Primul ministru, Winston Churchill a sfatuit-o pe Regina sa emita o proclamatie prin care aceasta s-a hotarat ca numele casei regale va fi Casa de Windsor. Ducele a fost foarte dezamagit de aceasta hotarare.

Astfel, Printul Philip ramane o figura vizibila in istoria universala contemporana, caracterizandu-se prin unicitate si o personaliate interesanta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here