Thursday, July 18, 2024
HomeCine?Cine a fost Jane Austen?

Cine a fost Jane Austen?

Jane Austen Detalii

Chiar daca operele sale nu au fost populare la acea vreme, romanele de dragoste ale lui Jane Austen au castigat popularitate abia dupa anul 1869. Unele din cele mai de seama romane ale sale sunt “Mandrie si prejudecata” (Pride and prejudice), “Simt si sensibilitate” (Sense and Sensibility) si “Emma”, reusind sa faca diferenta intre romantism si realism.

Jane Austen a fost o autoare de epoca, de origine georgiana, care a reusit sa dea viata unor povesti tabuu la acea vreme, castigand inima milioane de oameni.

S-a nascut pe data de 16 decembrie 1775, in Hampshire, Anglia.

A fost al saptelea copil al Cassandrei si a lui George Austen, care a servit ca rector la Oxford pentru o parohie anglicana. Familia Austen a fost unita si s-a pus accentul pe invatare si gandire creativa. Astfel, Jane alaturi de sora sa, Cassandra, au fost trimise la un internat in perioada de pre-adolescenta. Totodata, cele doua s-au imbolnavit de tifos, iar Austen era aproape sa cedeze bolii. Dupa o perioada financiara mai putin buna, fetele au fost nevoite sa intrerupa educatia formala si sa se intoarca inapoi la familie.

In anul 1790, in perioada de adolescenta, Austen a incept sa creeze propriile romane si a scris lucrarea “Love and Friendship” – care a fost o parodie de fictiune romantic, ordonata in scrisori de dragoste. Pornind de aici, Austen a reusit sa dezvolte inteligenta si latura fata de sensibilitate si iubire.

Astfel, anul urmator ea a scris “History of England”, care era o parodie de 34 de pagini si care continea diverse ilustratii desenate de catre sora ei, Cassandra. Toate aceste caiete, care cuprind romane, nuvele, poezii, piese de teatru, acum sunt denumite “Juvenilia lui Austen”.

In mare parte din viata ei de adult, Jane Austen si-a petrecut timpl ajutand la gospodaria casei, cantand la pian, mergand la biserica si socializand din cand in cand cu vecinii, in alte seri, alegea un roman din bilioteca si il citea cu voce tare familiei. Austen a continuat sa scrie, dezvoltandu-si atat abilitatile, cat si stilul de scrieri, dand nastere la lcucrari mai ambitioase precum „Lady Susan” – o alta poveste de tip epistolar despre o femeie care era manipulatoare si isi folosea sexualitatea, inteligenta pentru a-si face drum cu altii. To

Totodata, Austen a inceput sa scrie la cateva dintre viitoarele sale lucrari importante, prima fiind „Elinor si Marianne”, o alta poveste de tip epistolar, care ulterior va fi publicata sub forma de roman, cu titlul „Simt si sensibilitate” (Sense and Sensibility).

Ulterior, ea publica „Mandrie si prejudecata” (Pride and Prejudice), lucrarea „Susan”, o va fi publica sub denumirea de „Northanger Abbey” de catre fratele lui Auste, Henry, dupa moartea ei.

In anul 1816, la varsta de 41 de ani, Austen a inceput sa se imbolnaveasca, multi spun ca ar fi fost boala Addison. A incercat sa continua sa lucreze in aceleasi ritm, chiar editand lucrari mai vechi – „Fratii”, lucrare ce va fi publicata dupa moartea ei sub numele de „Sanditon”. De asemenea, un al roman indragit de al ei, „Persuasion”, ar fi publicat dupa moartea ei. Dupa ceva timp, starea lui Jane s-a deteriorat atat de mult incat a incetat sa mai scrie. Autoarea a murit pe data de 18 iulie 1817, la Winchester, Hampshire, Anglia.

Astazi, Jane Austen este considerata unul dintre cei mai mari scriitori din istoria Angliei, atat de catre academinicieni, cat si de catre publicul larg. Astfel, transformarea lui Austen de la autorul putin cunoscut la autorul de renume international incepand cu anul 1920, cand savantii au incput sa-i recunoasca operele este una uimitoare. Ulterior, operele sale au fost ecranizate:

– Mansfield Park;

– Pride and Prejudice;

– Sense and Sensibility;

– Serialul TV și filmul Clueless , bazat pe Emma

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments