Ortogramele sunt cuvinte scrise cu cratima unde nu trebuie sau, fara nicio cratima. Exemple: “v-a” in loc de “va”, “i-a” in loc de “ia” şi, preferata mea, “zile” in loc de “zi-le”.
Conform dexonline, Ortograma – “model de scriere, corectă, conformă cu regulile gramaticale, destinat unor exerciții de fixare și consolidare a ortografiei în rândurile elevilor”.
1) “Zile” in loc de “Zi-le”. Cratima marcheaza rostirea intr-o singura silaba a doua parti de propozitie diferite, verbul “a zice” (pers. II-a singular, modul imperativ) si pronumele personal, pers. III-a plural “le” (la dativ, care raspunde la intrebarea “cui?”). Iar “zile” este un substantive comun, forma de plural a substantivul “zi”.
Exemple:
“Zi-le ora şi locul întâlnirii!”
“Zi-le ceea ce vor să audă!”
“Au mai rămas 3 zile până la începerea competiţiei”,
“Peste două zile vom pleca în excursie”
Alte exemple:
2) “Nea” si “Ne-a”. “Ne” este pronume personal, forma neaccentuata, pers. I, pl. si “a” este verb auxiliar, pers. A III-a, sg.
Iar “Nea” se scrie atunci cand este substantiv.
Exemple:
Laura ne-a scris o scrisoare saptamana trecuta.
Iarna se asterna multa nea pe jos.
3) “N-ai” si “Nai”. “N” (negatie) si “ai” prezentul verbului a avea, pers. II-a, sg./verb auxiliar, care ajuta la formarea perfectului-compus si a conditionalului-optativ, pers. a II-a sg. Astfel, in cazul de fata, cratima marcheaza si elidarea vocalei “u” – nu ai.
Si “Nai” – numele a doua instrumentele musicale populare. Se scrie astfel cand este substantiv.
Exemple:
N-ai niciun pix in penar.
N-ai vrea sa mergem in parc mai tarziu?
N-ai fost sa cumperi paine?
Lui Alexandru ii place foarte mult sa cante la nai.