Ce este perspectiva narativa?

0
37

Perspectiva narativa reprezinta viziunea naratorului asupra textului.
Perspectiva narativa poate fi subiectiva, cand marcile lexico-gramaticale (verbele si pronumele) sunt la persoana I, iar acesta ia parte la desfasurarea evenimentelor. In mare parte romanele psihologice prezinta aceasta tehnica narativa si conflictul operei este in principiu interior. Acesta se concentreaza asupra propriului sau univers.

Alta perspectiva narativa este cea obiectiva, cand verbele si pronumele sunt la persoana a II-a, respectiv a III-a, iar acesta nu ia parte la desfasurarea actiunii. Stie mai multe decat personajele si reda parcursul intamplarile de-a lungul operei. Acesta plaseaza faptele intr-o ordine bazata pe propria sa constiinta.

Exista, de asemenea, perspectiva narativa impersonala, cand naratorul este doar martor al intamplarilor, privat de informatia de care personajele beneficiaza.

Exista si alte tipuri de perspectiva narativa:
Perspectiva interna: Naratorul judeca totul din punct de vedere subiectiv, din punctul unui alt personaj al carei viata o adopta axat pe principiile si parerile personajului. Acesta foloseste in special monologul interior sau confesiv si introspectii. Este numit si personaj focalizator analizand ganduri si trairi.

Perspectiva externa: Naratorul este observator al actiunii si a personajelor. El stie mai putine decat personajele, astfel incat doar remarca tipologii umane si comportamente. Acesta nu aduce opinii, astfel incat sunt narate evenimentele exterioare, nu trairile si emotiile personajelor. Trairile afective sunt remarcate prin observatie comportamentala.

Perspectiva omniescenta: Naratorul observa si analizeaza. Naratorul stie mai multe decat personajele, stie totul despre personaje si interpreteaza gandurile si sentimentele lor. Descrie trairile afective si cognitive si reflectiile interioare ale personajelor.

Sursa foto: www.freepik.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here