Home Ce? Ce este pe 24 ianuarie?

Ce este pe 24 ianuarie?

0
899

Desi majoritatea romanilor stiu ca la 1 decembrie se serbeaza unirea Principatelor Romane si formarea Romaniei Mari, multi uita de prima unire a romanilor si anume cea de la 24 ianuarie.

Scurta lectie de istorie

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a dus o lupta diplomatica crancena in vederea recunoasterii independentei principatelor fata de Imperiul Otoman, scopul principal fiind acela de a inlatura suzeranitatea otomana.

Fiind un membru active al miscarii revolutionare romanesti de la 1848, Cuza a fost ales domn al Tarii Romanesti la 5 ianuarie 1859, iar la 24 ianuarie a fost ales si domn al Moldovei, astfel unind cele doua principate sub un singur conducator. Noul stat a primit numele de Romania (zis si Vechiul Regat), capital a fost stabilita la Bucuresti, iar steagul tricolor a fost adoptat.

In 1866, Cuza a fost obligat sa abdice in urma complotului Monstruasei Coalitii, la conducerea Romaniei venind Carol I.

24 ianuarie este o data simbolica pentru romani deoarece reprezinta primul mare pas catre intregirea neamului romanesc si eliberarea romanilor de sub jugul marilor imperii. Momentul reprezinta de altfel si inceputul luptei pentru independent si de recunoastere a dreptului istoric asupra Transilvaniei si Basarabiei, regiuni ce s-au alaturat Romaniei in 1918.

Foto ziarulunirea.ro

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here