Ce este o tautologie?

0
439

O tautologie este o expresie sau o fraza care spune acelasi lucru de doua ori, doar intr-un mod diferit. Din acest motiv, o tautologie este de obicei nedorita, deoarece va poate face sa sunati mai nejustificat in cuvant decat trebuie si sa va faca sa pareti ciudat. Ocazional, o tautologie poate contribui la adaugarea de accent sau claritate sau la introducerea ambiguitatii intentionate, dar in majoritatea cazurilor este mai bine sa alegeti doar o modalitate de a va spune semnificatia si de a elimina verbele suplimentare.

Uneori, o tautologie implica doar cateva cuvinte care inseamna acelasi lucru. Luati in considerare urmatoarea propozitie:

M-am dus sa-l vad personal.


Acesta este un exemplu de tautologie, deoarece adverbul „personal” repeta ideea deja exprimata in singurul cuvant „eu”. In conversatia de zi cu zi, adaugarea „personal” este utilizata pentru a sublinia faptul ca subiectul propozitiei este investit in actiune, a supravegheat ceva etc. Tehnic, cuvantul „personal” nu adauga informatii noi si ar putea fi taiat din propozitie fara a-i schimba sensul.

In domeniul logicii, o tautologie este ceva care este adevarat in toate circumstantele. Un exemplu comun de tautologie logica este urmatorul:

Cainele este fie maro, fie cainele nu este maro.


Aceasta propozitie este intotdeauna adevarata, deoarece una sau alta trebuie sa fie asa. Acest lucru este diferit de o afirmatie care spune: „Cainele este fie maro, fie cainele este alb”, deoarece cainii pot fi negri, gri sau un amestec de culori. Retineti ca atunci cand puneti impreuna ambele jumatati +ale tautologiei logice, se simte putin redundant, la fel ca o tautologie verbala.

Sursa foto: www.freepik.com