Ce este karma?

0
404

Termenul “karma” provine din limba sanscrita si inseamna “actiune”, mai precis, karma este o doctrina care apartine Budhismului si a Hinduismului. Astfel, karma are ca idee centrala legea universului si anume relatia cauza-efect. Potrivit karmei fiecare actiune savarsita voit sau nu, indiferent de natura ei are o urmare, se intoarce la faptuitorul ei. Karma nu reprezinta neaparat o urmare negativa a actiunilor oamenilor, asa cum s-a inoculat in limbajul comun si totodata in constiinta oamenilor care nu cunosc sensul real al acestui concept.

Karma se afla in stransa legatura cu conceptul de rencarnare. In cultura Buddista se spune ca viata oamenilor are la baza mai multi factori si anume: eseditatea, natura si katma. Mai mult de atat, potrivit aceleasi culture, karma traseaza calea oamenilor si totodata conditiile vietii acestora si anume: bogatie sau saracie, inteligenta extraordinara. Astfel, ajungem la teoria karmei:”Faptele tale din viata trecuta ti-au construit viata din prezent. Mai mult decat atat: faptele tale din aceasta viata iti construiesc viitorul zi de zi”.

Aceasta teorie semnifica faptul ca actiunile savarsite de noi ne contureaza viata viitoare si totodata, viata de zi cu zi.

Principii karma

Pentru a intelege conceptul karma iata cateva principii care stau la baza acestea:

  1. Marele Pricipiu

“Primesti ceea ce daruiesti, culegi ceea ce semeni… ceilalti sunt ceea ce esti cu ei… ceea ce ti se intampla este o consecinta a ceea ce ai facut la un moment dat. Marea lege mai poarta numele de Legea Cauzei si a Efectului[…]”

  • Principiul Creatiei

“Creatia este lucrul cel mai minunat din lume. Viata in sine este o minune a creatiei, a universului. Este imposibil ca aa sa ne ceara sa stam deoparte. Universul suntem noi. Suntem o parte mica si infiinita din el, suntem una si aceeasi […]”

  • Principiul Smereniei

“Cu cat opui mai multa rezistenta unui lucru, cu atat mai mult acel lucru va rezista si va persista sa ti se intample. Atitudinea este totul. Chiar daca refuzi cu incapatanare sa accepti ceva, acel ceva, nu va inceta sa ti se intample si se va repeata. In viata ta, acceptarea deschide multe usi, solutii si posibilitati.”

(sursa: cele 12 principii sacre ale Karmei, disponibil la adresa: https://www.liveagood.life/members/cele-12-principii-sacre-ale-karmei/ )

Karma este un concept filosofic si spiritual care este in legatura cu toate elementele vietii si are un rol definitoriu in viata oamenilor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here