Ce este fericirea?

0
823
ce-este-fericirea

“Ce este fericirea?”

Este o intrebare pe care orice persoana si-o pune la un moment dat in viata si totodata, este o intrebare la care au incercat sa raspunda multi scriitori, oameni de stiinta de-a lungul istoriei. In realitate, fericirea este un concept care prinde cu adevarat greutate intr-o viziune proprie, asumata de un individ, conform dorintelor, asteptarilor si aspiratilor sale. De asemenea, se mai spune ca “Fericirea ti-o faci singur”.

Psihologul Ed Diener, autorul cartii “Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth”, mentioneaza ca fericirea in relatitate este o “bunastare subiectiva”, o combinatie intre satisfactia propriei vieti si capacitatea de a avea emotii pozitive.

Martin Seligman, un important cercetator in domeniul psihologiei pozitive, afirma ca fericire este compusa din urmatoarele 3 elemente: placerea, integrarea si semnificatia. Placerea se refera la sentimentele positive, integrarea la capacitatea de a interactiona cu ceilalti in functie de propriile dorinte, iar semnificatia inseamna putea de a da actiunilor tale, muncii tale, vietii tale, un sens cat mai inalt.

Psihologul Sonja Lyubomirsky considera ca fericirea depinde in proportie de:

50% de genele noastre

10% de circumstantele vietii noastre

40% de propriile noastre actiuni.

De asemenea, specialistii in domeniu, considera ca pentru a deveni mai fericiti trebuie sa cultivam emotii si ganduri pozitive.

Citate celebre:

„Fericirea cuprinde cinci părţi. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simţuri bune şi sănătate trupească; a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputaţia bună printre oameni şi a cincea bunurilor folositoare pentru viaţă.” (Platon)

„Nu există nici fericire, nici nenorocire pe lume; există doar compararea unei stări cu cealaltă şi atâta tot. Doar cel care a simţit nefericirea cea mai cumplită e în stare să simtă cea mai mare fericire.” (Alexandre Dumas)  

„Fericirea este cea mai mare biruinţă, aceea pe care o dobândim împotriva destinului ce ne este impus.” (Albert Camus)  

„O viaţă fericită nu poate exista fără o anume cantitate de întuneric.” (Jung)  

„Nu numai o durere îţi poate tulbura o fericire, ci şi altă fericire.” (Lucian Blaga)  

„Din nenorocire, fericirea înseamnă în aparenţă ceva absolut şi tocmai de aceea se găsesc atâţia neghiobi care să se întrebe: “Ce e fericirea?” (Balzac)  

„Dar e atât de dureros şi greu să nu crezi în fericire. Pentru cei mulţi, fericirea ajunge chiar un sens dat existenţei. Cu atât mai rău pentru ei. Fericirea nu poate fi cunoscută, valorificată şi stăpânită decât după ce te-ai îndoit de ea.” (Mircea Eliade)

Nota Personala:

Personal, nu cred ca fericirea are o definitie concreta. Fericirea o gasesti in momentul in care este multumit de propria persoana, te simti implinit, ai ganduri pozitive si sufletul linistit. Viata este frumoasa, iar fiecare om merita sa fie fericit in felul lui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here