Thursday, July 18, 2024
HomeCe?Ce este anxietatea?

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o emotie pe care o intalnim la toata lumea, la oameni din toate culturile. Poate termenul este strain, dar sentimentul, emotia ne este cunoscuta tuturor, am trait-o in numeroase situatii in viata, inca de la cele mai mici varste. Prin termenul anxietate se intelege o stare accentuata de neliniste, in care simtit sau asteptam s ani se intample ceva rau.

Exemplu:

Nu stim cum va fi la un examen si acest lucru ne framanta profund. Va fi greu? Ne vom descurca? Ce intrebari ne vor pune? Ce vor spune ceilalti daca il picam? Poate va fi bine… dar poate nu va fi bine… Oare am luat foi la mine? Daca mi se opreste pixul? Daca nu mai am alt pix?

Aceasta neliniste nu este doar o stare mentala, ci o traim in intreg corpul nostrum prinafectarea organelor interne: inima bate mai tare in piept, respiratia este neregulata, ingreunatata sau foarte accentuate, simtim muschii incordati, transpiram, ni se strange stomacul, avame nevoie baie etc. Astfel, mintea noastra este inundata cu ingrijorari care afecteaza profund atat mintea, cat si trupul.

Tulburarile de anxietate sunt problemele de sanitate mentala cel mai frecvent intalnite la nivel global. Evolutia acestor tulburari este cronica, in lipsa unui tratament corespunzator, persoanelor care sufera pe termen lung: risc crescut pentru boli somatice si comorbiditate ridicata cu alte probleme de sanitate mentale, cum ar fi: depresie, abuz de alcool sau alte substante), esec academic, performanta scazuta la locul de munca.

Cum se trateaza?

Conform ghidurilor publicate de autoritatile internationale din domeniul sanatatii mentale, toate tulburarile de anxietate descries pot fi tratate efficient prin urmatoarele 2 forme de teratie – independent sau combinate:

1. Medicamentatie (anxiolitice, antidepresite)

2. Psihoterapie cognitive-comportamentala

1. Tratamentul prin medicatie

Foarte important este faptul ca decizia de a urma sau nu un tratament medicamentos trebuie luata numai in urma consultatii unui medic psihiatru.

Tratamentul medicamentos reduce simptomele de anxietate prin modificarea activitatii unor neurotransmitatori, la nivelul sistemului nervos central sau periferic (beta-blocantele).

Neurotransmitatorii sunt mesageri chimici pe care celulele neronale le utilizeaza pentru a comunica intre ele sau pentru coordonarea activitatii organelor interne si munschii.

Medicamentele nu pot corecta strict circuitele neronale alterate in anxietate, ci actioneaza global asupra sistemului nostru nervos. Astfel, medicamentele sunt insotite de efecte secundare foarte variate, psihologice, cum ar fi: stari de ameteala, lipsa de energie, greata, tulburari de vedere si lipsa de concentratie. Cand sunt utilizate pe termen lung, medicamentele pentru anxietate pot produce o toleranta crescuta, cee ace inseamna ca dozele vor trebui marite pentru a se putea obtine acelasi efect sau pot da dependenta. Intreruperea brusca a medicamentelor poate induce stari de sevraj sau pot provoca reaparitia simptomelor de anxietate. Din aceste motive, tratamentul pe cale medicamentoasa trebuie supravegheat de catre un psihiatru.

1. Anxioliticele – Benzodiazepinele sunt o categorie de tranchilizante, poate cel mai frecvent prescrise medicamente pentru anxietate. Ele actioneaza rapid si produc mai putine efecte secundare. Exemple de benzodiazepine: diazepam, lorazepam, loprazolam etc. Functioneaza astfel: implica sporirea activitatii GABA, un neurotransmitator cu rol inhibitor sau de reduce a excitabilitatitii sistemumul nervos central uman.

2. Antidepresivele – Prescrise adesea si pentru anxietate, fiindca au efect asupra acestor simptome. Cele mai utilizate sunt antidepresivele de tip ISRS si antidepresivele triciclice. Prima categorie de antidepresive actioneaza pentru a spori activitatea serotoninei la nivelul creierului, ceea ce va produce un effect anxiolitic difuz. De asemenea, actiunea acestui tip de antidrepsive este mai letal decat cel al benzodiazepinelor si prezinta mai multe efecte secundare.

Exemple de ISRS-uri: fluoxetine, sertraline, paroxetine.

Antidresivele triciclicele sunt utilizate mai rar pentru ca prezinta mai multe efecte secundare.

3. Beta blocantele sunt medicamente utilizate pentru tratamentul unor conditii cardiovasculare. Datorita efectului lor inhibitor asupra sistemului nostrum nervos poate reduce simptomele fiziologice de anxietate.

Exemplu: Propranolul, este utilizat de multe ori pentru reducerea simptomelor de anxietate sociala sau anxietate de performanta.

2. Tratamentul psihoterapie cognitive-comportamentala

Este poate cea mai bine validate forma de psihoterapie pentru tulburarile anxioase si pentru depresie. Ea presupune modificarea stilului de gandire si a modului in care oamenii actioneaza in fata situatiilor stresante. Astfel, persoanele cu probleme de anxietate se percep excesiv de tulburate in fata anumitor situatii, cum ar fi: vorbitul in public, aparitia unor obsesii, esecul la un examen, prezenta unui caine etc.). Aceste persoane nu reusesc sa controleze efficient reactiile de anxietate, cum ar fi frica – tremurul mainilor, bataile accelerate ale inimii, respiratia agitate, transpiratia etc. ceea ce ii fac adesea sa simta cum ar fi pierdut complet controlul asupra propriei persoane.

Psihoterapia cognitive-comportamentala urmareste corectarea factorilor care determina aparitia acestor simtome sau care favorizeaza cronicizarea anxietatii pe termen lung. Astfel, prin psihoterapie, oamenii invata cum sa controleaze anxietatea prin strategii de relaxare, cum sa isi observe gandurile si comportamentele.

1. Psihoeducatia – persoanele invata despre axietate in general si despre tipul de anxietate (in mod personal), care le deterioreaza viata. Invata despre cum s-a dezvoltat, cum trebuie abordata, cum poate fi redusa, invata cum sa isi controleze emotiile si sa observe contextele in care aceasta se agraveaza sau se amelioreaza. Astfel descopera proprile ganduri si ce moduri exista orin care isi toate reduce anxietatea.

2. Tehnici de relaxare

Persoanele cu anxietate invata cum se poate controla cu exersarea unor tehnici de relaxare care implica anumite elemente de control al respiratiei, modificare pozitiei corpului, formule de autosugestie, contractii si relaxari ale muschilor, anumite exercitii fizice.

3. Modificarea functionarii atentiei

O caracteristica a anxietatii este fixarea atentiei asupra negativului, asupra amenintarilor din mediu, a senzatiilor neplacute, asupra tututror lucrurilor care merg prost. Din aceasta cauza, viata persoanei cu anxietate este coplesita cu emotii negative. Prin psihoterapie persoanele invata cum sa preia controlul asupra atentiei lor si sa reduca aspectele negative.

4. Modificarea functionarii gandirii

In psihoterapie, persoanele invata cum sa isi controleze modul de gandire, bineinteles, prin multe exercitii successive, cu noi tipare de gandire.

5. Combaterea evitarii

Singurul mod in care se poate descoperi ca anxietatea unei persoane este nejustificata este daca se confrunta in mod direct cu ceea ce se teme. Din pacate, persoanele cu probleme de anxietate Evita aceste situatii, in mod repetat. Un exercitiu concret, care ar putea sa dovedeasca faptul ca persoana are control pe propriul sine este confruntarea directa.

6. Prevenirea recaderilor.

Singurul mod in care se pot preveni eficient recaderile este adoptarea unui stil de viata care include tehnicile de psihoterapie, care au avut succe in reuducerea anxietatii si transformarea lor intr-un mod de a fi, de a exista.

RELATED ARTICLES

Ce sunt omonimele?

Ce este o cacofonie?

Ce este numeralul?

Most Popular

Recent Comments