Thursday, July 18, 2024
HomeCe?Ce carti ar trebui sa citesti intr-o viata?

Ce carti ar trebui sa citesti intr-o viata?

Lectura joaca un rol foarte important în viața oamenilor indiferent de vârstă din mai multe motive: dezvoltarea imaginației, acumularea cunoștințelor , contribuie la dezvoltarea personala.

Iata o lista cu 10 carti pe care ar trebui sa le citesti intr-o viata:

1. O  mie noua sute optzeci si patru – George Orwell

Cartea o mie noua sute optzeci si patru abordeaza un subiect complex si anume stratificarea sociala. Personajul principal al povestii este  Winston Smith, actiunea incepe cu anul 1984, dupa ce  lumea s-a confuntat cu un razboi atomic. La un moment dat, Winston Smith se hotaraste sa scrie in secret jurnale in care apostofeaza partidul aflat la conducere si sa izbucneasca o revolutie Smith anticipand consecintele faptelor sale.

Dacă vrei să păstrezi un secret, trebuie să-l ascunzi și de tine (o  mie noua sute optzeci si patru – George Orwell)

2.  Lolita – Vladimir Nabokov

Subiectul carti este fara indoiala, unul controversat, personajul principal care este si naratorul povestii Humbert Humbert, dezvolta o obsesie sexuala pentru o fata de doar 12 ani, Dolores Haze. Acesta devolta o pasiune  pentru fata gazdei sale, iar pentru a ramane in viata fetei se casatoreste cu mama ei. Dupa moartea mamei Lolitei, Humbert devine tutorele ei, acest statut ii permite sa o ia pe Lolita intr-o excursie cu masina in America. Pe parcusul acestei calatorii HH o abuzeaza sexual pe fata, pintr-un miracol aceasta reuseste sa scape si sa sa ramana ascunsa o buna bucata de vreme. Din cauza lipsurilor de natura financiara, Lolita il contacteaza  pe HH.

Eu rareori, dacă am visat vreodată de Lolita așa cum mi-am amintit – așa cum am văzut-o constant și obsesiv în mintea mea conștientă în timpul coșmarurilor și insomniilor mele. (Lolita – Vladimir Nabokov

3 Idiotul – F.M. Dostoievski

Cartea Idiotul este una dintre dintre cele mai apreciate ale lui Dostoievski. Subiectul romanului este evolutia in societate a unui personaj neobisnuit, printul Lev Nikolaevici Mîșkin, perceput ca fiind idiot de cei din jurul lui din 3 motive: onestitate , bunatate si din cauza bolii sale: epilepsie.

Lev Nicolaevici este omul cel mai nobil, cel mai bun şi cel mai încrezător din câţi am întâlnit vreodată. …mi-am dat seama că primul venit poate uşor să-l înşele şi că el va ierta pe oricine pentru jignirea suferită; (Idiotul . F.M. Dostoievski).

4. De veghe in lanul de secara – JD Saligner

Protaganistul Romanului este Holden Caulfield, un baiat in varsta de 16 ani, care in urma exmatricularii, confuz, dezamagit, porneste in cautarea adevarului desptr viata. Subictul este unul complex, astfel nici la finalul romanului nu descoperi caracterul protgonistul, deoarece romanul poate fi perceput din mai multe perspective.

Viata este într-adevar un joc! Este un joc pe care se cade sa-l joci dupa regulile lui.(De veghe in lanul de secara – JD Saligner)

  5. Mizerabilii – Victor Hugo

Romanul il are in centrul actiuni pe Jean Valjean, un om cu o situatie financiara care este condamnat la 19 ani de munca intr-o ocna din cauza furtului unei paini. Sentinta a ajus sa fie de  19 deoarece Valjean a avut mai multe tentative de evadare. Dupa ce isi termina sentinta se intersecteaza cu episcop Myriel Bienvenu, care ii schimba radical viata in bine.

Țineți minte asta, prieteni: nu există nici iarbă rea și nici oameni răi. Nu există decât cultivaori răi.( Mizerabilii – Victor Hugo).

6. Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde

Acest roman face parte din categoria romanelor indraznete, controversate si greu de uitat datorita subictului sau unic si anume daruirea sufetului in schimbul tinereti vesnice. Situatia se complica, atunci cand Dorian Gray incearca sa se impace cu constiinta sa reflectata in portretul sau.

Pot să tolerez forţa brută, dar gândirea brută este de-a dreptul de nesuportat. Folosirea ei este cumva necinstită. Este ca o lovitură sub intelect. ( Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde)

7. Un Veac de Singurătate- Gabriel Garcia Marquez

Este prezentata povestea familiei Buendía de-a lungul mai multor grneratii. La inceputul secolului al XIX, José Arcadio Buendía intemeiaza impreuna cu sotia lui orasul Macondo, pe parcusul povesti este prezentata evolutia orasului in diferite stadii, de la prosperitate la decadere.

  Erau atât de apropiați unul de celălalt, încât preferau moartea decât separarea ( Un Veac de Singurătate- Gabriel Garcia Marquez)        

  8. Calatoriile lui Guliver – Jonathan Swift       

Cea mai cunoscuta opera a lui Jonathan Swift il are in centrul actiuni pe  Lemuel Gulliver. Este o poveste dinamica, amuzanta, care descrie caltoriile persnajului principal in locuri inimaginabile. Cu ar fi taramul Liliput, unde inaltimea oamenilor nu depaseste 15 cm, sau tinutul uriasilor.

In primul rând, Muntele Man nu se va îndepărta de stăpânirea noastră, fără permisul nostru sub sigiliul nostru mare.

În al doilea rând, El nu va presupune că va intra în metropola noastră, fără ordinul nostru expres, moment în care locuitorii vor avea două ore de avertizare să se țină la ușă.( Calatorile lui Guliver – Jonathan Swift ).

 9. Padurea Norvegiana – Haruki Murakami

Opera scriitorului japonez utilizeaza titlul melodiei The Norvegian Wood a formatiei The Beatles. Actinea se desfasoara in Japonica prin anii ’60. Protagonistul este in acelasi timp personaj si natarator. Este o poveste dramatica, plina de suspans si intamplari neasteptate.

Nu știu dacă erau chiar fericiți sau numai își afișau fericirea, dar mie mi se păreau fericiți în acea după-amiază de septembrie și din această pricină m-am simțit cumplit de singur(    Padurea Norvegiana – Haruki Murakami).

10 Marele Gatsby – Francis Scott Fitzgerald

Actiunea Romanului incepe in anul 1922, odata cu mutarea lui Nick Carrawey intr-o casa modesta din West Egg din Long Island, aproape de New York, casa lui Nick este plasata intr-un cartier de lux. Astfel acesta ajunge sa- l cunoasca pe marele, “Marele Gatsby” si participa la tot felul de petreceri fastoase. Lucrurile se complica cand personajele romanului descopera ca “lumea este mica”.

Oricat de intensa ar fi vibratia sau prospetimea realitatii, ea nu se poate masura cu ce este in stare un om sa inchida in adancul sufletului sau.”) Marele Gatsby – Francis Scott Fitzgerald.

RELATED ARTICLES

Ce sunt omonimele?

Ce este o cacofonie?

Ce este numeralul?

Most Popular

Recent Comments