Cate state sunt in Uniunea Europeana?

0
917
Cate state sunt in Uniunea Europeana?

Uniunea Europeana are 27 de state membre (dupa anul aderarii):

1958: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos

1973: Danemarca, Irlanda

1981: Grecia

1986: Portugalia, Spania

1995: Austria, Finlanda, Suedia

2004: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria

2007: Bulgari, Romania

2013: Croatia

1958: Regatul Unit (care s-a retras la 31 ianuarie 2020)

Uniunea Europeana (UE) este o uniune politica, economica, unitara care reuneste 27 state membre, situate in Europa. Uniunea a dezvoltat o piata unica interna cu ajutorul unei sistem standard de legi care se aplica in toate statele member. Politicile UE au in vedere: asigurarea liberei circulatii a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor in cadrul pietei interne, adoptarea legislatiei in domeniul justitiei si afacerilor interne si mentinerea unor politici comune cu privire la comert, pescuit si dezvoltare regionala.

De asemenea, spatial Schengen este un subiect sensibil si mult discutat de-a lungul anilor. Pentru calatoriile din spatial Schengen, controlul pasapoartelor a fost eliminat.

O uniune monetara a luat nastere in anul 1999 si a intrat in vigoare in anul 2002, compusa din 19 state membre ale UE, care utilizeaza moneda euro.

Cetatetia UE si cea europeana au fost infiitate odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht in anul 1993. Uniunea Europeana isi are originea in Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si in COmunitatea Economica Europeana (CEE), care au luat fiinta in anul 1951, prin Tratatul de la Paris, 1957 prin Tratatul de la Roma.

Membrii initiali ai Comunitatii Europene: Belgia, Italia, Franta, Olanda, Luxemburg, Germania de Vest. Astfel, Comunitatea s-a largit datorita aderarii unor noi state member si si-a crescut putea prin adaugarea de noi domenii: economic, social si politic.

Tratatul de Maastricht a infiintat Uniunea Europeana in 1993.

Regatul Unit a semnalat intentia de a parasi Uniunea in urma unui referendum in anul 2016. Astfel, pe data de 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a parasite definitive Uniunea Europeana, ramanand 27 de state membre active.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here