Home Care? Care sunt grupele sanguine?

Care sunt grupele sanguine?

0
288

Antigenele sunt cele care determina grupa de sange. Pentru cei care nu stiu, antigenele sunt molecule sau structuri moleculare formate fin carbohidrati sau anumite proteine. Exista antigen A si antigenul B. Factorul Rh este un antigen de suprafata si in functie de prezenta, respectiv absenta se determina daca este pozitiv sau negativ. El este alcatuit dintr-un antigen specific (antigenul D), asa zis si proteina D. Cand celulele rosii contin aceasta proteina, Rh-ul este pozitiv, dar cand aceasta proteina lipseste, Rh-ul este negativ.

Grupele de sange care se formeaza sunt numai 4, si anume: zero- O, A, B si AB

Cea mai rara, dar si cea mai buna grupa sanguina este grupa O, deoarece datorita lipsei de antigen, acesta este compatibil cu grupele A si B deoarece anticorpii nu vor ataca antigenele. In alte masuri, transfuziile de sange se fac numai intre persoane de aceeasi grupa sanguina.

Cele 4 grupe sunt notate fiind urmate de o cifra romana, conform grupei Jansky, astfel incat lui O ii corespunde I, lui A II, lui B III si pentru grupa AB IV. In concluzie, se pot forma 8 grupe de sange, inclus fiind si Rh-ul:
Grupa OI- Rh pozitiv
Grupa OI- Rh negativ
Grupa AII- Rh pozitiv
Grupa AII- Rh negativ
Grupa BIII- Rh pozitiv
Grupa BIII- Rh negativ
Grupa ABIV- Rh pozitiv
Grupa ABIV- Rh negativ

Grupul sangvin este transmis genetic.

Sursa imaginii: freepik.com

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here