Care sunt figurile de stil?

0
158

Figurile de stil sunt:

-Epitet: este figura de stil ce exprima o insusire deosebita.

-Metafora: este figura de stil poetica prin care se denumeste un obiect, o insusire sau i actiune cu ajutorul unei comparatii din care lipseste termenul de comparat.

-Enumeratia: este figura de stil ce consta in insusirea unor termeni, argumente, aspecte, fapte, privitoare la aceeasi tema, ce duce la amplificarea ideii exprimate.

–Aliteratia: este figura de stil ce consta in repetarea unui sunet sau a unui grup de sunete

Alegoria: este figura de stil alcatuita dintr-o insiruire de metafore, comparatii, personificari, formand o imagine unitara, in care poetul sugereaza notiuni abstracte prin intermediul concretului.

-Comparatia: este figura de stil care consta in alaturarea a doi termeni pe baza unor insusiri comune, reale sau fanteziste pentru a scoate in evidenta caracteristicile unuia dintre termeni.

-Antiteza: este figura de stil care consta in a pune in opozitie doua fenomene, situatii, personaje care nu se evidentiaza reciproc.

-Hiperbola: este figura de stil prin care se exagereaza proportiile unor obiecte, fenomene, intamplari, pentru a mari expresivitatea.

-Personificarea: este figura de stil prin care se atribuie calitati omenesti, unor lucruri sau fiinte necuvantatoare.

-Inversiunea: este figura de stil de nivel sintactic ce rastoarna topicele normale ale unei propozitii. Aceasta urmareste a scoate in evidenta un cuvant sau o propozitie.

-Repetitia: este figura de stil ce consta in reluarea unui cuvant sau grup de cuvinte, pentru a evidentia anumite aspecte ale obiectelor sau ale actiunilor prezentate.

-Oximoronul: este figura de stil care este compusa din doi termeni care se opun ca semnificatii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here