Care sunt cele mai populare versiuni ale povesti lui Mos Craciun?

0
56

Mos Craciun

Craciunul este cea mai importanta si plina de semnificatii sarbatoare a anului, care marcheaza momentul nasterii mantuitorului Isus Hristos, ziua de Craciun, fiind o zi sfanta. Pentru copii si nu numai, sarbatoarea Craciunului este o perioada plina de magie, fericire si dorinte implinite. Povestea lui Mos Craciun, cel care traverseaza toata lumea in noaptea de 24 spre 25 decembrie pentru a darui copiiilor cuminti cadoul dorit, pentru ca acestia sa-l gaseasca sub brad in dimineata de Craciun. De-a lungul timpului, oamenii din toate colturile lumii si culturi au povestit propria varianta a legendei lui Mos Craciun.

Iata cele mai populare versiuni ale povestii lui Mos Craciun in functie de tara/ teritoriu:

Romania

Copiii de pe teritoriul romanesc si-l imagineaza pe Mos Craciun ca fiind un batran simpatic care locuieste la Polul Nord si care vine din acest colt indepartat al lumii pentru a aduce daruri copiilor cuminti. Cadourile sunt asezate sub bradul de Craciun, iar in functie de obiceiurile si traditiile fiecarei zone, cadouriile sunt deschise fie in Ajunul Craciunului, fie in prima zi de Craciun.

SUA

In Statele Unite ale Americi, Mos Craciun calatoreste in noaptea de ajun intr-o sanie trasa de reni. Acesta patrunde in casa pe horn pentru a lasa sub brad, ori in ciorapii atarnati deasupra semineului. Copii il rasplatesc pe Mos Craciun cu lapte si prajiturii.

Ungaria

In Ungaria versiunea povestii lui Mos Craciun este diferita. Mos Craciun este un inger, iar copii gasesc in dimineata de Craciun bradul impodobit cu cadourile asezate sub el.

Rusia

Conform versiuni rusesti a povestii lui Mos Craciun (“Babushka”) este ajutat de Alba-Ca-Zapada sa daruiasca copiilor jucarii si prajituri.

Franta

Mos Craciun (Pere Noel) se furiseaza pe cosurile caselor si lasa cadourile in ghete.

Austria si Germania

Mos Craciun este identificat cu figura Sfantului Nikolaus,care vine pe data de 5 spre 6 decembrie si lasa cadouri doar pentru copiii cuminti. Copii obraznici vor primi nuiele prinse cu cateva bomboane. Hainele lui Mos Craciun si ale copanionului sau sunt rosi. De Craciun copiii primesc cadouri de la Copilasul lui Cristos

Islanda

In acesta tara cadourile copiiilor sunt aduse din munti de catre cei 13 pitici, care vin pe rand de la Craciun pana pe data de 6 ianuarie

Australia

Mos Craciun este imbraca in pantloni scurti, rosii, si calatoreste intr-un elicopter in loc de sanie.