Thursday, July 18, 2024
HomeCare?Care sunt cele mai populare nume de baieti?

Care sunt cele mai populare nume de baieti?

Andrei

Andrei a fost un apostol al lui Isus din Nazaret, frate cu Simon Petru. Evanghelia dupa Ioan mentioneaza ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa-l urmeze pe Isus.

Originea acestui nume provine din cuvantul grecesc „aner”, care la modul genitiv devine „andros”, ceea ce inseamna viril, curajos si energic. Acest nume mai este asociat si barbatiei, fiind considerat conducatorul unei haite de lupi.

Alexandru
Un nume grecesc compus din elementele alexein (a apara, a ajuta) si andros (om): prin urmare, „aparator sau ajutor al omenirii”. Numele a fost purtat de Alexandru cel Mare (356-323 i.e.n.), un rege macedonean si cuceritor militar care a contribuit la raspandirea culturii grecesti in Asia Mica in Egipt si India. Var: Aleksandr, Aleksandur, Alexander, Alexandras. Pe scurt: Alek, Alekos, Alex, Alexei, Alexios, Alexis, Sander, Sandros

Gabriel
Numele biblice nu devin mult mai puternice decat Gabriel – arhanghelul care a vizitat-o pe Fecioara Maria pentru a anunta ca va fi mama lui Iisus Hristos. De origine ebraica, numele Gabriel este tradus prin „Dumnezeu este puterea mea”, „Dumnezeu este omul meu puternic” sau „eroul lui Dumnezeu”.
In credinta crestina, Gabriel este venerat nu numai ca unul dintre cei doi arhangheli mentionati in Biblie (impreuna cu Mihail), ci ca purtator de vesti foarte bune.

Mihai
Mihai este o denumire romana pentru barbati sau un nume de familie. Este echivalent cu numele englezesc Michael. O varianta a numelui este Mihail. Forma sa feminina este Mihaela.
Numele est-european. Cel mai probabil derivat din Mihailul rus. Inseamna „rege” sau „conducator”. Numai barbatii de origine nobila sunt numiti Mihai. De obicei sunt extrem de inteligenti.

Ionut
Spre deosebire de Ion, Ionut este un diminutiv, o varianta a lui Ion, destul de des intalnita si aceasta.
Intelesul numelui „Ion” este: „Dumnezeu este Bun”

Stefan
Din provincie latina, Stephanus, care este din grecescul Stephanos, un nume derivat din stephanos (o coroana, o ghirlanda). Numele este purtat in Biblie de Sfantul Stefan, unul dintre cei sapte alesi pentru a-i ajuta pe apostoli si primul martir crestin. Apostolii au randuit sapte diaconi sa aiba grija de vaduve si saraci, iar dintre acesti administratori alesi, Stefan a fost cel mai faimos. El a fost renumit pentru elocventa si intelepciunea sa, care au castigat cu succes multi adepti ai lui Isus.

Sursa imagine: www.freepik.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments