Care este ziua nationala a Romaniei?

0
248
Hands waving flags of Romania

Ziua nationala a Romaniei este celebrata in data de 1 decembrie si rememoreaza un eveniment deosebit de important in istoria romanilor. Data a tot variat de-a lungul anilor. Intre anii 1861 si 1866, Ziua nationala a Romaniei era in data de 24 ianuarie, intre anii 1869 si 1947, era celebrata in 10 mai. Ulterior, intre anii 1948 si 1979, a fost data de 23 august. Din 1 august 1990, aceasta a fost din nou modificata, fapt pentru care acum ziua de 1 decembrie a fost declarata Ziua nationala a Romaniei.

Ziua nationala nu este o sarbatoare, si nici un eveniment. Este reprezentare a modernismului si a fost adaptata aceasta notiune doar din secolul XIX. Totusi, data de 1 decembrie declarata in 1990, a castigat titlul de sarbatoare nationala, deoarece atunci s-a unit Transilvania cu Tara Romaneasca. Acest eveniment a fost relevant in special pentru Transilvania, fapt pentru care pentru ei conteaza cea mai mult aceasta sarbatoare.

Marea Unire a avut loc in anul 1918, in 1 decembrie. Provinciile locuite de romani s-au unit toate intre ele si au format un singur stat: Romania. S-au unit Basarabia, Bucovina, Transilvania si Regatul Romaniei, pastrand autonomiile locale pe baze democratice si egalitate intre nationalitati si religii. Regele Ferdinand I a avut o foarte mare contributie in unire si a introdus votul universal. Unirea a avut parte sub conducerea lui. Marea Unire a avut in urmatorii ani repercusiuni benefice socio-economice, fiind recunoscuta si in politica externa. Recunoasterea internationala a unirii Bucovinei cu Romania a avut loc la 10 septembrie 1919.

Din pacate, in ciuda a tot ceea ce ne defineste, romanii cam dau uitare aceasta sarbatoare, nefiind consecventi in principiile de patriotism.

De obicei, in fiecare an, pentru a sarbatori Marea Unire, pe 1 Decembrie se organizeaza o Parada Militara Nationala cu aproximativ 4000 de militari si specialisti si 200 de mijloace tehnice. La acesta parada iau parte si cadre militare din alte tari precum Canada, Croatia, Franta, Slovenia, Portugalia, Germania, Muntenegru, Letonia, Lituania, Slovacia.

Sursa imaginii: www.freepik.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here