Care este semnificatia Martisorului?

0
1763
care-este-semnificatia-martisorului

Martisorul pe care cu totii il stim este un obiect mic prins cu un snur rosu cu alb. In data de 1 martie a fiecarui an, acesta este oferit persoanelor apropiate ca vestitor al primaverii. Interesant este faptul ca in ultimii ani, semnificatiile martisorului s-au inmultit. Printre cele mai interesante semnificatii se enumera: simbol al renasterii naturii sau accesoriu aducator de noroc.

Incepand cu data de 1 martie, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.

Daca in Romania, fetele primesc martisoare de la baieti, in Moldova obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Traditia spune ca impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpuriii de primavara, iar cea mai reprezentativa floare a primaverii fiind ghiocelul.

Istoric

In urma cercetarilor, arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau ce erau vopsite in alb si rosu, insirat pe ata pentru a putea fi purtate la gat.

Cele doua culori au semnificatii diferite.

Rosul semnifica vitalitatea femeii, iar albul intelepciunea barbatului. In acest fel, snurul cu alb si cu rosu semnifica impleticirea inseparabila a celor doua principii.

Sarbatoarea martisorului nu este cunoscuta cu exactitate, insa se considera ca aceasta a aparut in timpul imperiului roman cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii. In imperiul roman, albul semnifica pace, iar rosul razboi. Este importat sa stiti faptul ca Anul Nou s-a sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

In zilele noastre, martisorul este purtat intreaa luna martie, iar conform traditiilor, acesta trebuie prin in ramurile pomilor fructiferi. Se crede ca martisorul va aduce belsug in casele oamenilor in acest fel. In momentul in care atarnati martisorul in pom, puneti-va si o dorinta, iar aceasta se va indeplini spune traditia. In zonele in care inca se mai pastreaza traditia, pomii sunt impodobiti de martisoare.

Voi ce stiti despre martisoare?

Spuneti-ne in zona de comentarii.

Sursa imaginii: travelaway.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here