Wednesday, July 17, 2024
HomeCare?Care este prenumele pictorului Picasso?

Care este prenumele pictorului Picasso?

Raspuns: Pablo Ruiz y Picasso

Pablo Picasso (25 octombrie 1881 – 8 aprilie 1973), a avut 14 nume – Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, a fost un artis plastic de origine spaniol. Indiferent de motivul pentru care a ales sa se prezinte astfel, numele era destinate sa devina unul din cele mai rasunatoare nume ale secolului XX, personalitate care a revolutionat arta contemporana.

Un lucru mai putin stiut despre artist este ca avea obiceiul ciudat de a picta noaptea, deoarece in timpul zilei erau intrerupt de vizite. De asemenea, putin cunoscut este faptul ca si tatal lui a fost Pictor, care nu a reusit sa-si faca o cariera si de aceea, l-a indemnat pe Pablo sa investeasca in talentul sau innascut.

Nu se cunosc foarte multe detalii despre viata lui personala, nu a avut evenimente importante, el fiind dedicat trup si suflet picturii.

In anul 1907, Picasso incepe sa picteze un tablou care urma sa devina opera de temelie a artei secolului XX. Este vorba despre Les Demoiselles d’Avignon (Domnişoarele din Avignon), fiind o opera cu un destin straniu. Pentru mult timp, aceasta opera a fost inchisa in atelierul autorului si era o pictura putin cunoscuta despre care vorbeau doar vizitatorii artistului. Ea a fost prezentata public la o expozitie organizata de Andre Salmon, „Art Moderne en France”, la Paris, in anul 1916, publicata ulterior pentru prima data in „La Revolution Surealiste”. In anul 1937, aceasta pictura a fost expusa din nou, iar cu aceasta ocazie a fost achizitionata de Muzeul de arta Moderna din New York, fiind prezentata in anul 1939 la expozitia Art of Our Time si acceptata drept “piatră de temelie a picturii secolului al XX-lea”. De mentionat faptul ca titlul operei nu apartine lui Picasso, ci a fost nascocit de Salmon, cu ocazia expozitiei in anul 1916. Acest titlu nu i-a placut niciodata artistului, care a preferat de-a lungul vietii sa o numeasca Bordelul filosofic, deoarece scena a avut ca sursă de inspiraţie un bordel din Barcelona, situat în Carrer d’Avinyo.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments