Care este formula chimica a apei?

0
198

Raspuns: H2O
Apa este un lichid incolor, indispendabil vietii, indiferent de forma ei, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Astfel, apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, avand formula chimica H20. Este unul din cele mai raspandite substantie de pe planeta si formeaza invelisurile acestuia, hidrosfera.
Pe planeta, apa exista in mai multe forme si in cele mai variate locuri. Ea exista sub forma de apa sarata in oceane si mari, sub forma de apa dulce in stare solida, apa se gaseste in calotele polare, in ghetari, in aisberguri, in zapada sau in ninsoare. De asemenea, sub forma de apa dulce lichida, apa se gaseste in ape precum: curgatoare, statatoare, ploi, ape freatice sau subterane.
In atmosfera, apa se gaseste sub forma gazoasa, formand nori sau fiind difuza in aer, ea determina umiditatea. Avand in vedere ca apa este foarte raspandita pe Glob, ea se gaseste continuu in miscare si transformare, astfel procesele de evaporare, condensare, solidificare si topirea ei alternand de fiecare data. Aceasta miscare perpetua a apei poarta numele de cilul apei si reprezinta obiectul de studio al meteorologiei si hidrologiei.
Apa care este destinate consumului uman poarta numele de apa potabila. Potrivit standardului in Romania, pentru ca apa destinate consumului sa fie potabile, sestonul nu trebuie sa depaseasca 1ml/m³. Cu trecerea timpului, cresterea populatiei de pe globul pamantesc si utilizarea resurselor de apa continuu si intensive, problema apei potabile a devenit o problema vitala pentru intreaga omenire. De asemenea, apa acopera 71% din suprafata intregului Pamant.
Din punct de vedere fiziologic, economic, uman si industrial, apa reprezinta o resursa extrem de importanta. Astfel, transportul maritime reprezinta coloanal vertebrala a comertului si a economiei, un proces de care depind foarte multe tari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here