Care este capitala Sloveniei?

0
594

Care este capitala Sloveniei?

Raspuns:Ljubljana

Mai multe informatii despre Slovenia si Ljubljana

Slovenia, oficial Republica Slovenia, este un stat suveran aflat in sudul Europei Centrale, la o rascruce de drumuri culturale si comerciale europene importante.

Ljubljana este capitala Sloveniei si in acelasi timp, cel mai mare oras din tara. Orasul este plasat in centrul tarii, istoric fiind parte a Caniolei Interioare (Craina, una dintre cele cinci regiuni istorice ale Sloveniei care se impartea in: Gorenjska (Craina de Sus), Notranjska (Craina Interioara), Dolenjska (Craina de Jos) si Bela krajina (Craina Alba).

Ljubljana este considerate centrul cultural, stiintific, economic, politic si administrative al Sloveniei, tara independent din 1991. Istoric, orașul a fost influentat de pozitia geografica, la rascrucea dintre culturile germanice, latine si slavice.

Originea denumirii orasului: Unii cred ca provine din numele vechiului oras slav “Laburus”. Altii cred ca provine din latinul “Aluviana” dupa ce orasul a fost inundat, fapt care leaga si de intelesul numelui german, cuvantul “Laubach” care inseamna “mlastina”. De asemenea, o ipoteza romantica sustine ca numele provine din cuvantul slavon “Luba” care inseamna “iubit”.

Numele german al orasului este Laibach – folosit oficial pana in 1918.

Orasul este renumit pentru arhitectura lui, proiectata dupa planurile lui Jože Plečnik si pentru centrul orasulul conservat, printer care avem: orasul vechi (apartinand patrimoniului cultural), cetatea, Palatul arhipiscopal, biserica franciscana Sfanta Maria (Cerkev Marijinega oznanjenja), Galeria nationala a Sloveniei etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here