Home Care? Care este capitala Irlandei?

Care este capitala Irlandei?

0
1129
Care este capitala Irlandei?

Care este capitala Irlandei?

Raspunsul: Dublin

Informatii Generale:

Irlanda, denumita oficial Republica Irlanda, este un stat suveran din Europa de Vest.

Dublin este capitala si totodata cel mai mare oras al Irlandei. Este situat pe malurile raului Liffey.

Numele englezesc Dublin se zice ca ar fi derivat de la numele irlandez Dubh Linn, care inseamna “balta neagra”. Totusi, multi dintre istorici nu agreea aceasta etimologie deoarece, numele contemporan irlandez al orasului este Baile Atha Cliath, nu Dubh Linn.

Prima referinta cu privire la acest oras a fost in scrierile lui Ptolemeu in anul 140, unde se referea la oras ca “Eblana”.

Dublin este un centrul cultural major in Irlanda. Cartierul Temple Bar este o zona cunoscuta modial pentru viata sa de noapte si este populata cu persoane din Regatul Unit si alte parti ale Europei.

De asemenea, in Dublin s-au nascut sau au trait multi scriitori remarcabili, cunoscuti in toata lumea: Jonathan Swift (1667-1745), James Joyce (1882-1941), care a revolutionat literatura prin romanul “Ulise” in 1922, fiind plin de detalii legate de Dublinul din anii 1920. Iar alti 4 scriitori au primit premiul Nobel pentru literatura: William Butler Yeats (1865-1939) – premiat in anul 1923, George Bernard Shaw (1856-1950) – premiat in 1925, Samuel Beckettt in anul 1969 si Seamus Heaney in anul 1955.

Totodata, aici se gasesc si cele mai mari si mai prestigioase muzee din Irlanda: Muzeul Irlandez de Arta Moderna, Galeria Nationala Irlandeza, Galeria Municipala Hugh Lane, Bibliotena Chester Beatty etc.

Atractii turistice:

– Guiness Storehouse este cel mai vizitat obiectiv turistic din Irlanda;

– Colegiul Trinity este  cea mai veche universitate din Irlanda, fondata in anul 1592, si printre cele mai vechi din Europa;

– Catedrala Sf. Patrick puteti vizita in acelasi timp si o biserica si un muzeu. Cladirea a fost construita in 1191 si restaurata in 1870. Este cea mai mare biserica din Irlanda;

– Catedrala Sfintei Treimi  a fost construita in jurul anului 1030 si este una dintre cele mai vechi cladiri ale Dublinului;

– Inchisoarea Kilmainham este una dintre cele mai mari inchisori din Europa, neocupate. A fost implicata in unele dintre cele mai tragice evenimente din istoria Irlandei. Este vazuta ca un monument al luptei pentru independenta. Locul era recunoscut la acea vreme pentru conditiile grele, barbatii si femeile fiind inchisi la un loc.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here