Care este capitala Bulgariei?

0
254

Care este capitala Bulgariei?

Raspuns: Sofia

Mai multe informatii despre Bulgaria si Sofia

Bulgaria este o tara din Europa de Sud-Est, care se invecineaza cu Romania la N, Serbia si Macedonia la V, Grecia si Turcia la S, iar la E are iesire la Marea Neagra.

Sofia este capitala Bulgariei, stat in S-E Europei.

Numele Sofia vine la Biserica Sfanta Sofia.

Orasul se numara printre cele mai vechi orase ale Europei,  avand numeroase monumente istorice. In centrul orasului se ridica cea mai mare biserica, Alexander Nevsky, care este cea mai mare constructie de acest gen din Balcani.

Ea a fost inaltata la trecerea dintre secolele XIX-lea si al XX-lea, ca un monument inchinat militarilor rusi, care au luptat in razboiul de independenta al Bulgariei. Parte a bisiericii este si cavoul subteran al lui Alexander Nevsky, cunoscut ca Muzeul icoanelor, care contine o colectie de 300 de incoane bisericesti.

Cea mai veche biserica otodoa din oras este biserica Sf. Sofia, patroana orasului, care dateaza de la jumatatea secolului al VI-lea. Secole mai tarziu biserica a fost transformata in moschee, care a fost distrusa la cutremur, ulteror recladita.

In afara de nenumaratele biserici, Sofia are o multime de muzee. Cel mai cunoscut este Muzeul National de Istorie, unde se gasesc exponate din istoria Bulgariei, inclusiv faimoasa comoara tracica de aur, care dateaza din primiul mileniu.

Casa lui Ivan Vazov captiveaza toti iubitorii de literatura, poet bulgar care a devenit faimos gratie romanului “Under The Yoke”, care descrie racoala impotriva turcilor din sec. XIX-lea.

Cel mai mare parc al Sofiei este Parcul Libertatii, in care sunt amplasate: un patinoar artificial, o gradina zoologica si trei stadioane sportive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here